مـقدمـه :
امروزه فناوری فضایی یکی از مهمترین زمینههای رقابت در میان کشورها شناخته میشود و مبنایی برای مقایسه توسعه اقتصادی و صنعتی کشورهاست. با توجه به ویژگی و کاربردهای منحصربهفرد فناوریهای فضایی در اموری همچون ارتباطات، کشاورزی، نقشهبرداری، زیستمحیطی، مخابرات، پیشبینی حوادث غیر مترقبه، انجام ماموریتهای جاسوسی، سنجشازدور، آموزش از دور، مکانیابی و ناوبری، پیشبینی وضع هوا، فرستادن سیگنال شبکههای تلویزیونی به سراسر جهان، بهبود دسترسی به اینترنت و پیشبینی حوادث طبیعی… ، زندگی بدون استفاده از فضا دیگر قابل تصور نیست.
ماهوارههای سنجش از دور، نظارت بهتر انسان بر زمین و مدیریت چالشها و بحرانهای طبیعی و بشری مانند آتشسوزی، زلزله، ترافیک، آلودگی، جرائم و… را ممکن کرده است. با عکس برداری فضایی از زمین، مشخص شد که ساختار ابرها و جبهههای هوا در سطح کره زمین به هم مرتبط است و پیش بینی وضعیت هوا با دقت زیاد امکان پذیر میباشد. عکسهای ماهوارهای کمک کردند تا تغییرات پوشش گیاهان و تخریب جنگلها دقیقتر بررسی و معادن جدیدی کشف شوند. فناوری فضایی موجب پیدایش شاخههای علمی جدیدی در زمینه زیست شناسی و پزشکی شده است. دانشمندان با استفاده از ایستگاه فضایی، شرایط زیست جانوران و انسانها را در شرایط بیوزنی بررسی میکنند.
درآمد سالیانه کشورها از صنایع فضایی
هم اکنون ۱۲۶۱ ماهواره عملیاتی در حال گردش به دور زمین هستند که ۳۸ درصد مخابراتی ـ تجاری، ۱۴ درصد مخابراتی ـ دولتی، ۱۴ درصد سنجش از دور، ۱۱ درصد تحقیق و توسعه ، ۸ درصد ماهواره مخابراتی، ۸ درصد نظامی ، ۵ درصد علمی و ۲ درصد ماهواره هواشناسی میباشند.
۵۷ کشور دنیا حداقل دارای یک ماهواره عملیاتی در مدار زمین هستند و بیش از ۵۰ درصد ماهوارههای زمین را ماهواره های مخابراتی تشکیل می دهند. هم اکنون ۶۱ درصد از میزان درآمد ۲۰۳ میلیارد دلاری صنعت ماهواره، متعلق به خدمات ماهوارهای و ۲۸ درصد مربوط به تجهیزات زمین، ۳ درصد مربوط به صنعت پرتاب و تنها ۸ درصد متعلق به سازندگان و تولیدکنندگان ماهواره است. از میزان درآمد ۱۲۲.۹ میلیارد دلاری که از طریق خدمات ماهواره ای در جهان به دست می آید، ۹/۱۰۰ میلیارد دلار آن مدیون تلویزیونهای ماهوارهای است.
بیشتر بخوانید: