مقدمه :
هر شخص در طول حیات خود و در هر طبقه اجتماعی و هر سطح از درآمد، با انواع معاملات اقتصادی از قبیل، خرید مایحتاج روزمره زندگی، خرید خودرو، خرید ملک، پسانداز، سرمایهگذاری، دریافت وام و …. مواجه میشود که کسب موفقیت و احساس رضایتمندی از آنها، با اتخاذ تصمیماتی آگاهانه و مؤثر در سایهی داشتن سواد مالی محقق میشود.”سواد مالی ” (Financial Literacy) اولین بار در سال ۱۹۹۷ در آمریکا اینگونه تعریف شده است:
« توانایی یک فرد در استفاده از دانش و مهارتش، برای مدیریت اثربخش منابع مالی خود، به منظور امنیت مالی در طول عمر »، در یک کلام سواد مالی، توانایی مدیریت اقتصادی درآمد و هزینه است؛ یعنی اینکه بتوان به شکل مناسبی کسب درآمد کرد و درست هزینه کرد. سواد مالی یک پاسخ به رفع مسائل و مشکلات اقتصادی فردی است. در واقع سواد مالی، دانشی است که به کمک آن می توانید از هر هزار تومان، ده ها هزار تومان پول دربیاورید، بدون آنکه ارزش آن کم بشود. برای فراگیری سواد مالی باید مجموعه ای از دانش ها و مهارتها را یاد بگیرید. سواد مالی تدبیر پول است و تلاش دارد تا افراد را به امنیت مالی برساند. طبق گزارش نهادهای بین المللی، رتبه جهانی ایران در سواد مالی کمتر از ۲۴% است، یعنی کمتر از ۲۴ درصد مردم ایران سواد مالی دارند. در بسیاری از کشورها سواد مالی، یکی از مهمترین فاکتورهای توسعه یافتگی است.
سواد مالی ترکیبی از هوش، تجربه، تکنیک و میانبرهایی برای رشد اقتصادی شما است. اولین چیزی که از سواد مالی باید یاد بگیریم کسب درآمد بیشتر است. اگر نتوانید درآمد خود را بیشتر کنید، شانس شما برای داشتن یک زندگی مالی موفق حتما کاهش مییابد. برای خرج کردن پول، خیلی کمتر از بدست آوردن آن عرق ریخته میشود. “سعی کنید یک منبع پولی بسیار با ارزش برای خودتان درست کنید تا در تصمیمات زندگی و برای ارتقای سطح زندگی اقتصادیتان روی آن حساب کنید. به طور خلاصه، سواد مالی بر موضوعات روزمرهای تأثیر میگذارد که یک خانواده معمولی هنگام تلاش برای تعادل بودجه، خرید خانه، تأمین بودجه آموزش کودکان و تأمین درآمد در دوران بازنشستگی به آن توجه میکنند. افرادی که سواد مالی کمتری دارند هزینههای بیشتری را بابت تصمیمات اشتباه خود میپردازند.
برای مطالعه متن کامل مقاله، فایل پی دی اف را دانلود فرمایید.
بیشتر بخوانید: