بهار زندگی :
انوشه انصاری (نام خانوادگی وی پیش از ازدواج با حمید انصاری، رئیسیان بوده) در ۱۲ سپتامبر ۱۹۶۶ میلادی برابر با ۲۱ شهریور ۱۳۴۵ هجری شمسی در مشهد به دنیا آمد. اما خانواده اش کمی بعد از تولد انوشه به تهران نقل مکان کرد. وی به هنگام وقوع انقلاب اسلامی۱۳ سال داشت و برای ادامه تحصیل و رسیدن به رویاهایش در ۱۹۸۴ (۱۳۶۱) به اتفاق خانواده به ایالات متحده مهاجرت کرد. او به زبان انگلیسی و فرانسوی مسلط بود و تا حدی با روسی آشنایی داشت.
انوشه برای تحصیلات عالی به دانشگاه جورج میسونِ ویرجینیا رفت. در دورهی لیسانس رشته مهندسی برق و علوم رایانه را انتخاب کرد. او تحصیلاتش را در دانشگاه جورج واشنگتن ایالت واشنگتن و در مهندسی الکترونیک ادامه داد و بعد از اخذ مدرک فوق لیسانس، در شرکت مخابراتی MCI از زیر مجموعه های شرکت بزرگ ورایزون مشغول به کار شد. در آنجا با حمید انصاری آشنا شد و در نهایت در ۱۹۹۱ با او ازدواج کرد. انوشه انصاری به جز MCI در شرکت COMSAT هم کار کرده و پروژههایی را در این شرکت به نتیجه رساند. در مدت فعالیت در کامست چندین مقاله نوشت و حتی دو پتنت در زمینهی « عملگرهای خودکار» و « گرههای یک شبکهی بیسیم» به نام خود به ثبت رساند.
القاب :
اولین بانوی مسلمان فضانورد
اولین زن فضانورد ایرانی Anousheh Ansari
موفقترین کارآفرین
رویای انوشه:
از کودکی مسحور فضا بودم، خیلی به تماشای ستارهها علاقه داشتم، رویای سفر به فضا همان موقعها در سرم افتاد.
انوشه انصاری در وبلاگ شخصیاش نوشت: « شما حاضرید چقدر برای تحقق رویاهایتان بپردازید؟ آیا رویای شما ارزش حقوق یک ماه یا شاید یک سال شما را دارد؟ شاید بهای آن به اندازه پساندازی باشد که برای دانشگاه فرزندتان کنار گذاشته اید. آیا به اندازه تمام حقوق بازنشستگی شما میارزد؟ از دست دادن عضوی از بدنتان چطور؟ آیا ارزش آن را دارد که برای آن بمیرید؟ قیمت واقعی یک رویا به راستی چقدر است؟
وقتی همه چیز به پایان رسید و من زیر چترهای نجات ابریشمی سفینه در بیابانی واقع در کشور قزاقستان فرود آمدم ، دانستم که این موتورهای قدرتمند سفینه نبودند که مرا به فضا بردند، بلکه نیروی امید و ایمان به رویاهایم و به خصوص عشق بود که فراتر از همه چیز، حتی قوانین فیزیک کهکشان، عمل کرد.
خلاقیت و کارآفرینی
انوشه در سال ۱۹۹۳ به همراه همسر و برادر شوهرش امیر انصاری، شرکت Telecom Technologies Inc. یا به اختصار TTI را در ریچاردسون تگزاس تاسیس کردند. حوزه فعالیت شرکت در زمینهی تامین ادوات و ارائهی خدمات شبکههای مخابراتی می باشد. به سبب عملکرد خوب، شرکت Sonus Networks آن را خرید. این معامله در سال ۲۰۰۱ و به صورت انتقال سهام ۱۰٫۸ میلیون سهم از شرکت سانوس نت ورکس به صاحبان TTI انجام شد. انوشه به معاونت Sonus رسید و مدیریت بخش آیپی هوشمند را هم به دست گرفت. او تا مارس ۲۰۰۱ در این سمت بود. در سال ۲۰۰۴ با همراهی همسر و برادر شوهرش تصمیم گرفت به بنیاد جایزهی ایکس (راهاندازی ۱۹۹۶) کمک کند. این جایزه ۱۰ میلیون دلاری که بعد از هدیهی خانوادهی انصاری به «جایزهی ایکس انصاری» تغییر نام پیدا کرد قرار بود به اولین فرد یا گروهی تعلق بگیرد که نخستین پرواز غیر دولتی به فضا را میسر میکند. این سفر میبایست توسط یک فضاپیمای رفت و برگشتی ( به اصطلاح قابل بازیابی) انجام میشد و میتوانست حداقل ۳ نفر را به ارتفاعی بیش از ۱۰۰ کیلومتر از سطح متوسط زمین (خط کارمن) رسانده و به زمین بازگرداند. همچنین فضاپیما باید میتوانست طی دو هفته بعد از پرواز نخست، آماده پرواز مجدد شود. در نهایت در ۴ اکتبر ۲۰۰۴ فضاپیمای SpaceShip ۱» » با طراحی خلاقانهی « برت روتان» آمریکایی برندهی این جایزه شد. وی مجدداً در سال ۲۰۰۶ با یاران قدیمی ( همسر و برادر شوهرش) شرکت دیگری را به نام Prodea Systems تاسیس کرد. این شرکت در حوزهی خانههای هوشمند و دیجیتال فعالیت میکند و در تگزاس و هندوستان دفتر رسمی دارد و از آن سال تا کنون فعال است و انوشه علاوه بر ریاست بر هیات مدیره، مدیر عامل آن هم هست، همچنین وی به همراه برادر همسرش، بنیاد خیریه اَهورا (Ahoora Foundation) را تاسیس و به ادارهی آن مشغول است. او بعد از بازگشت از فضا فوق لیسانس دوم خود را از دانشگاه سوئینبورن در رشتهی ستاره شناسی گرفت.
سفر به فضا :
انوشه انصاری به عنوان اولین بانوی گردشگر فضایی درتاریخ ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۶ توسط کپسول فضایی سایوز تی ام آ متعلق به روسیه ( از پایگاه فضایی بایکونور در قزاقستان) ، به مدار کره زمین سفرکرد و ۹ روز را در ایستگاه فضایی بینالمللی به سر برد. او در تمام مدت حضورش در فضا پیوسته وبلاگش را بهروز میکرد و اتفاقات را شرح میداد. وی برای رفتن به چنین سفری تمرینات سخت و دشوار و دوره طولانی آموزشی را پشت سر گذاشت.
وی اولین فضانورد ایرانی و چهارمین نفری است که هزینه ۲۰ میلیون دلاری سفر فضایی خود را پرداخت کرده است. انوشه روی لباس خود دو پرچم ایران و آمریکا را نقش کرده بود. او دلیل این کار را ادای دِین خود به این دو کشور، که در موفقیتش نقش داشتهاند، بیان کرد. نشان رسمی پرواز انوشه انصاری مزین به پرچم و نقشه ایران است. انوشه در كتاب «« رویاهای من برای ستارگان»» توضیح میدهد که دوره های آموزشی، وی را با انواع و اقسام خطرهایی كه ممكن است در یك سفر فضایی واقعی با آنها رو در رو شود، آشنا كرده است. کتاب My Dream of Stars داستان زندگی او از دوران کودکی در ایران تا سفر به فضا را در بر میگیرد و ممکن است درس خوبی برای دختران جوان باشد تا رویاهاشان را دنبال کنند. در سراسر این كتاب اطلاعات علمی جالبی درباره پایگاههای پرتاب فضاپیما، دستگاهها و تجهیزات فنی درون فضاپیما و ایستگاه بینالمللی و وضعیت زندگی فضانوردان در ایستگاه هست كه میتواند برای هر كسی جالب باشد. انتشارات شادان کتاب رویای من انوشه : دختر ایرانی و پیشگام فضا به قلم انوشه انصاری و هومرهیکام HomerHickam را با ترجمه الگا کیایی در تابستان ۱۳۸۹، تیراژ ۴۰۰۰جلد منتشر کرد. بخش اول با عنوان « یک دختر ایرانی » به پیشینه خانوادگی و تحصیلات انوشه انصاری و انقلاب اسلامی پرداخته است. سازمان فضایی ایران در آستانه سفر انصاری به ایستگاه فضایی از فعالیتها و خدمات ارزنده او در ترویج و توسعه فنآوری فضایی تجلیل کرد. به گزارش ایسنا، انوشه انصاری در گفتوگوها و مصاحبههایی که قبل و حین سفر فضایی خود داشت همگان را به حراست از سیارهای که خانه مشترک همه ماست، دعوت کرد و در حالی که برخی رسانههای خبری غربی در تلاش برای پنهان کردن ملیت ایرانی وی بودند، انوشه انصاری سفر خود را افتخاری برای تمامی هموطنانش خواند.
افتخارات و جوایز
انوشه انصاری بارها از سوی مجامع مختلف غربی مورد تقدیر قرار گرفته است از جمله :
۱ـ سال ۲۰۰۰ به عنوان کارآفرین برتر از سوی مجلهی زن شاغل آمریکا.
۲ـ سال ۲۰۰۱ حضور در فهرست تاجران موفق مجله معتبر فورچن آمریکا.
۳ـ سال ۲۰۰۹ دریافت اولین جایزه نوآور سیمونز که سالانه توسط NCWIT به کارآفرینان
موفق زن، در زمینهی فنآوری داده میشود.
۴ـ ۲۰ دسامبر ۲۰۱۲ دریافت دکترای افتخاری علوم از دانشگاه جرج میسون.
۵ـ سال ۲۰۱۵ به پاس خدمات انوشه انصاری به جامعهی فضایی، جایزهی ملی پیشگامان فضا
ایالات متحده به او داده شد.
گردآوری و تدوین : مجتبی یعقوبی