انتخاب رشته تحصیلی یکی از سختترین و حساسترین تصمیم دانش آموز پشت کنکوری است، که باید بسیاری از عوامل از جمله: علاقه، رتبه کنکور، بازارکار و درآمد، ادامهی تحصیل، شرایط خانوادگی، جنسیت و … را در نظر بگیرد و قبل از انتخاب رشته باید به این سوال اساسی پاسخ دهد که « در آینده می خواهم چهکاره شوم؟ »
انتخاب صحیح و درست، منوط به شناخت کامل از رشتههای تحصیلی، آگاهی از فرایند انتخاب رشته و نحوه اولویت بندی و چینش رشتهها میباشد.
انتخاب رشته تحصیلی مقدمه چینی برای انتخاب شغل و جایگاه اجتماعی در آینده است.
یک شروع خوب، وارد شدن به رشته تحصیلی هست که در سالهای آینده رشد زیادی داشته باشد یعنی بازارکار پایدار و درآمد آن قابل توجه باشد. براساس جدول زمانی سازمان آموزش سنجش کشور، ایام انتخاب رشته در دهه دوم مرداد ماه سال جاری و از طریق سایت سازمان و با انتشار دفترچه انتخاب رشته انجام می شود، لذا دانش آموزان فرصت دارند تا تاریخ مذکور نسبت به کسب اطلاعات رشته های تحصیلی مورد علاقه خود اقدام نمایند.
توصیه های کوتاه برای کسب آمادگی انتخاب رشته تحصیلی :
۱ـ با خانواده و دوستان خود مشورت کنید. جزئیات را با دقت و با چشم بصیرت ببینید، زیرا همین جزئیات است که انتخاب شما را به منبع شادمانی پایدار تبدیل میکند. رشته ای را انتخاب کنید که با ارزشها و به ویژه با نقاط قوت شما سازگاری بیشتر دارد. معمولاً خانواده ها سرعت دانش آموز در رسیدن به اهداف تحصیلی را تنظیم میکنند و والدین بی انگیزه، بدون اطلاع و غیر فعال، موجب سرخوردگی دانش آموزان بااستعداد خود میشوند.
۲ـ با مراجعه به دانشگاهها ، با دانشجویان سال آخر و فارغ التحصیلان رشته مورد علاقه خود صحبت کنید. توجه داشته باشید که فارغالتحصیلان برخی از رشتهها مجبورند در مکانهای مختلف جغرافیایی مشغول به کار شوند.
۳ـ دفترچه های منتشره سازمان سنجش آموزش کشور را با دقت مطالعه کنید.
با انتخاب رشته تحصیلی به عنوان پیش نیاز شغل آینده، درواقع محیط کسب وکاری را انتخاب میکنید که باید یک عمر در آن کار کنید و از آن لذت ببرید. تنها دلیلی که باعث می شود کسی پس از حداقل۱۶سال تحصیل در یک رشته و با مدرک کارشناسی بیکار بماند یا سراغ کاری غیر مربوط به آن رشته برود این است
که به آن رشته عــــــلاقـــــــه ندارد. انتخاب نادرست رشته تحصیلی سبب اتلاف منابع اقتصادی و انسانی، بی انگیزه شدن دانشجو، ایجاد اختلالات روانی در زندگی فردی و اجتماعی وی میشود.
برای انتخاب رشته ایده آل و مناسب، آگاهی از ضوابط و همچنین استفاده از تجربیات دیگران ضروری است. بدیهی است براي رسيدن به موفقيت، بايد راههاي سخت و دشوار بسياري را پشت سر گذاشت.