گسترش روز به روز تجارت الکترونیکی، این امکان را در اختیار آنهایی قرار میدهد که به دنبال بازاریابی و برقراری ارتباط با مشتریان در هر جای دنیا باشند. این تنها یکی از روشهایی است که فناوری اطلاعات با به وجود آوردن فرصتهای شغلی جدید، راه چارهای پیش پای جویندگان کار قرار میدهد تا به نوعی بخشی از آنچه را که در حال نابود کردن است، جبران کند. حال سوال اصلی این است که این اقتصاد گرانقیمت برای چه میزان از نیروی کار موجود در جهان شغل تولید خواهد کرد؟
۱ـ در مناطقی از شهر نیویورک، انبارها و کارگاههای قدیمی در حال تبدیل شدن به مراکز پیشرفته فناوری اطلاعات هستند. یکی از موفقترین آنها، شرکت اِتسی (Etsy) است که بازاری است برای کالاهای نو و قدیمی، و از طریق مرتبط کردن خریدار و فروشنده فعالیت میکند. دقیقتر بگوییم، تنها برای بخشی از این کارمندان! به غیر از ۷۵۰ نفری که مستقیما در دفتر این شرکت مشغول بهکار هستند، نیروی کار دومی در حدود یک میلیون نفر در گوشه و کنار جهان بهطور مستقل مشغول فعالیت از طریق این وبسایت هستند. میزان فروش این سایت در سال ۲۰۱۳ نزدیک به ۳/۱ میلیارد دلار برآورد شده است که در مقایسه با سال قبل از آن، رشد ۵۰ درصدی داشته است.
۲ـ تجارت الکترونیکی در سال ۲۰۰۸ با معرفی فروشگاه اپلیکیشنهای شرکت اپل (app store) به مرحله جدیدی وارد شد. اتاق فکر آمریکا آماری را ارائه میدهد که بر اساس آن از سال ۲۰۱۳، تنها در آمریکا ۷۵۰ هزار نفر با طراحی و نوشتن اپلیکیشنها شاغل شدهاند.
۳ـ سایتهایی نظیر آمازون این فرصت را به نویسندگان و هنرمندان میدهند تا آثار خود را منتشر كنند و آنها را از طریق این وبسایتها برای فروش در هر کجای دنیا در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهند.
۴ـ شاید تا کنون هیچگاه سکویی به سادگی یوتیوب در اختیار هنرمندان قرار نگرفته باشد. این سایت امکان آپلود ویدئوها را به فیلمسازان میدهد تا بتوانند مخاطبینی در مقیاس میلیونی داشته باشند. سازندگان ویدئوهای کمدی یا منتقدین بازیهای کامپیوتری به راحتی با بینندگان خود ارتباط برقرار میکنند و حتی از طریق تبادل نظرها میتوانند آثار خود را بهبود بخشند.
۵ـ وبسایت اِیربیانبی (airbnb) که از سال ۲۰۰۸ راهاندازی شده است، به صاحبان منازل این امکان را میدهد تا در زمانی که به سفر میروند، خانه خالی خود را به مسافرینی که از شهرشان بازدید میکنند، اجاره دهند و از این طریق کسب درآمدی داشته باشند.
۶ـ سایتهای دیگری مانند اوبر (Uber) یا لیفت (Lyft) به کسانی که از شهری به شهر دیگر سفر میکنند و در خودرو خود جای خالی دارند، این امکان را میدهند تا با درست کردن یک صفحه شخصی در سایت، به دنبال همسفر بگردند و به این ترتیب پولی نیز دربیاورند.
۷ـ سایتهایی چون کیک استارتر (Kickstarter) سکویی برای بهوجود آمدن مشارکتهای همتا به همتا و جمعآوری سرمایه از طریق معرفی پروژهها در این سایت در اختیار شرکتها یا گروههای تازه تاسیس قرار میدهد تا بتوانند برای
پروژه خود سرمایه تهیه كنند و البته طبیعی است که از محل جمعآوری این سرمایهها درصدی نیز به این سایت تعلق میگیرد.
۸ـ میشائیل ماندل، متخصص تکنولوژی اتاق فکر آمریکا، میگوید نوآوریها همیشه با افزایش استخدام همراه هستند، اما میزان موفقیت در هر یک از شاخههای بهوجود آمده، تابعی از میزان مهارت افراد خواهند بود، چه محصولی که ارائه میشود کیف چرمی باشد و چه اپلیکیشنی برای تلفن همراه. ولی همزمان با آن، همین تکنولوژی امکان به دست آوردن مهارتهای بیشتر را از هر زمان دیگری سادهتر کرده است.
۹ـ جلوه دیگری از زندگی اقتصادی مدرن، آموزشهای آنلاین هستند که معمولا حالتی غیررسمی هم دارند و البته تاکنون آنطور که باید و شاید، مورد تقدیر قرار نگرفتهاند. یوتیوب گنجینه ارزشمندی از «دستورالعمل» هاست که در آن از دستور پخت آبگوشت تا تلفظ لغات چینی و زبانهای دیگر را میتوان به راحتی یافت. مهمتر از این دستورالعملها، دورههای آموزشی و درسهایی است که معلمان از گوشه و کنار دنیا براساس طبقهبندیهای گوناگون و حتی با کلاسهای حل تمرین برای بازدیدکنندگان در این وبسایت قرار میدهند. با هزینهای معادل خرید یک کامپیوتر و یک بسته اینترنتی، جویندگان دانش میتوانند به طیف وسیعی از کلاسهای درسی ارائه شده در بهترین دانشگاهها دسترسی یابند و در ضمن میلیونها دلار ذخیره کنند.
۱۰ـ در آمریکا سه ارائهکننده اصلی دورههای آموزشی آنلاین عبارت است از: ایدیاکس (Edx) که از سوی دانشگاه هاروارد و امآیتی (MIT) راهاندازی شده است، کورسرا (Coursera) و اوداسیتی (Udacity) که اولی بهطور مستقیم و دومی غیرمستقیم به دانشگاه استنفورد وابسته هستند. تنها همین سه مرکز تاکنون برای ۱۲ میلیون دانشجو دورههای آموزشی ارائه کردهاند، ایدیاکس که در سال تحصیلی ۲۰۱۳-۲۰۱۲ نزدیک به ۴۰۰ هزار دانشجو داشته است، اعلام میکند که تقریبا نیمی از شرکتکنندگان در این دورهها از کشورهای کمدرآمد بودهاند.
۱۱ـ دوره آنلاین فوق لیسانس در رشته کامپیوتر در دانشگاه جورجیا ۷ هزار دلار هزینه دارد، در حالیکه دوره حضوری در همین رشته ۲۵ هزار دلار هزینه خواهد داشت. امکان شروع و رها کردن دورههای مختلف همچنان مزیتی است که احتمال انتخاب رشته موفقتری را بین جوانان بالاتر خواهد برد. پس از سرک کشیدن به چند کلاس گوناگون، حالا میتوانند رشتهای را برگزینند که دقیقا دلخواهشان است و این نیز میتواند عاملی برای موفقیتهای آینده آنان باشد.
۱۲ـ تَسک ربیت (Taskrabbit) که به معنای کار خرگوشی است، نام وبسایتی است که در آن افراد پردرآمدتر در قبال پرداخت مبلغی اندک، میتوانند کارهایی چون خرید روزانه منزل یا انتظار در صفوف طولانی تئاتر را به افرادی با درآمد کمتر واگذار كنند.
منبع : سایت خبری عصر ایران