سخنرانان انگیزشی(motivational speaker)، مجموعه متنوعی از محتوا را ارائه میکنند که معمولا عبرت آموز بوده و سبب ایجاد تجربه و بینشی در مخاطب میگردد، شنونده نوع نگاه خود را تغییر داده و مسیر آینده را انتخاب و یا حقیقتی را میپذیرد. هدف سخنرانان این است که استراتژی درست مواجه با مشکلات پیش رو و استفاده از اشتباهات گذشته را به مخاطبان بیاموزند.
بعلاوه با ارائه ابزار، اطلاعات و هوشیاری دادن به مخاطبین، آنها را برای موفقیت در زندگی شخصی و دستیابی به اهداف بزرگتر در جامعه امروز کمک کنند. مهمترین ترفند سخنرانان انگیزشی این است که سعی می کنند حس احترام به خود، حس مفید بودن و ارزشمند بودن را به شکل زیبا و موثر به مخاطبین منتقل کنند.
فرمولهای مختلفی برای کسب مهارت در ایراد سخنرانی ارائه میشود و شما از همین امروز میتوانید تصمیم بگیرید که در مدت شش تا دوازده مال آینده، به یک سخنران ماهر و شایسته تبدیل شوید و استفاده از تکنیکهای زیر، شما را برای تحقق این هدف یاری میکنند:
۱ـ هدف از سخنرانی را مشخص کنید تا بتوانید سناریو خود را متناسب با آن تهیه کنید.
آیا شما قصد انتقال اطلاعات دارید؟
آیا میخواهید شنوندگان را متقاعد کنید تا دیدگاه یا عقیدهشان را تغییر بدهند؟
آیا برای حل مشکل حضار، ایدههایی پیشنهاد میدهید؟
آیا قصد سرگرم کردن مستمعین را دارید؟
مخاطبانتان چه کسانی هستند؟ بچه مدرسهایهای شلوغ یا مُسنترها ؟ تدوین سناریوی سخنرانی برای همهی ردههای سنی یک شکل نیست. جوانترها جنبوجوش بیشتری دارند و کمتر سر جایشان بند میشوند، اما مُسنترها ترجیح میدهند سخنرانی شاخ و برگ اضافی نداشته و کاملا منطبق بر نیازها و علائقشان باشد.
موفقیت در زندگی با مهارتهای کلامی۲ـ آماده کردن یک سناریوی مخاطب محور، هدف شما را واضحتر به نمایش میگذارد. متن سناریو از سه قسمت مقدمه، بدنه و نتیجهگیری تشکیل میشود. سناریو باید براساس سطح دانش و نیاز مخاطبان تهیه شود، اما وجوه مشترک همه سناریوها باید سه چیز باشد: سادگی، برانگیزانده و موثق.
اگر سخنرانی شما بیش از ۲۰ دقیقه طول بکشد، باید وقفهای بدهید و سخنرانی خود را به بخشهای حداکثر۲۰ دقیقهای تقسیم کنید.
راز شاد زیستن۳ـ سناریو را با یک داستان واضح شخصی در ارتباط با موضوع سخنرانی یا نقل قول قدرتمند و غافلگیرکننده شروع کنید. داستانها یکی از بهترین ابزارهای ارتباطی برای انتقال مفاهیم و پیامها در دنیا هستند. داستانها باید قابل هضم، درک و برای بازگویی ساده و دلپذیر باشند. داستانها در ذهن و قلب مستمعین ماندگار میشوند. از داستانهایی که تعریف کردهاید نتیجهای غافلگیرکننده بگیرید که در یک جمله بتوان آن را منتقل کرد، بهگونهای که همه دوست داشته باشند بلافاصله آن را روی شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند.
۴ـ یکی از مهمترین مهارتها در سخنرانی، مهارت داستان گویی و قصهپردازی است. در تحقیقی که در دانشگاه استنفورد انجام شده بود، از سخنرانی که دانشجویان دانشگاه ایراد کرده بودند، مطالبی که در ذهن مخاطبان باقی مانده بود ۶۵ درصد موضوعاتی بودند که با داستان همراه بود و فقط ۵ درصد آمار و ارقام در ذهن مخاطب مانده بود. از همین تحقیق میتوان به اهمیت داستانپردازی در سخنرانی پی برد. هرچه داستان با جزئیات بیشتری مطرح شود، اثرپذیری و ماندگاری بیشتر خواهد داشت.
باید داستانهای مرتبط با موضوع سخنرانی را پیدا کرده و در تدوین سناریو از آنها استفاده کنید. حتماً قبل از سخنرانی داستان مورد نظر خود را تمرین کنید تا نکات مهمی که مورد نظر شماست را بتوانید با تسلط و دقت بیشتری بیان کنید.
آموزش مهارت های زندگی به دانش آموزان، ضرورت فوری۵ـ وقتی سناریو سخنرانی خود را تدوین میکنید، به بسترسازی برای مستمعین فکر کنید. ببینید چگونه میتوان مخاطب را در بحث شرکت داد و او را با خود همراه کنید. به مخاطبان خود پیشنهاد انجام یک کار خاص را بدهید. با استفاده از داستان گویی، طنز و ارائهی آمار شوکهکننده یا سؤالاتی مهیج، مخاطبان را بر صندلی خود میخکوب کنید و توجهشان را کاملا به خود جلب کنید. این مرحله مهمترین بخش سخنرانی شماست و بسته به هدفی که دارید میتواند بسیار متفاوت باشد.
اصول و ارزش های کار تیمی۶ـ فهرستی از سوالات و اعتراضاتی که امکان دارد از سخنران پرسیده شود آماده کنید، سپس برای هر کدام یک جواب مناسب آماده کنید. از آمار برای تأیید حرفهای خود استفاده کنید.